Üdvözöljük az AdminConto könyvelőiroda weboldalán!

2017. évi SZJA bevallási határidők, tudnivalók

Homemagánszemély2017. évi SZJA bevallási határidők, tudnivalók

Bevallási határidő magánszemélyeknek: 2018. május 20.

Bevallási határidő egyéni vállalkozóknak: 2018. február 26.

Megszűnik a munkáltatói adómegállapítás lehetősége. Tehát a magánszemély bevallási kötelezettségét csak önadózással teljesítheti. Ez két módon lehetséges:

  • elkészíti az SZJA bevallását és eljuttatja az Adóhatósághoz, vagy
  • az Adóhatóság által készített bevallási tervezetet hagyja jóvá, kiegészíti, vagy javítja.

Az egyéni vállalkozók kivételével a 2017. adóévre már minden magánszemélynek készít bevallási tervezetet a NAV a nyilvántartásukban lévő adatok alapján, melyet március 15. napjától tesz elérhetővé. Amennyiben az adózó egyetért az adóbevallási tervezetben foglaltakkal, akkor további teendője nincs. Ebben az esetben május 20. napjával a NAV által elkészített adóbevallási tervezet lesz a magánszemély érvényes adóbevallása.

Ha az adózó nem ért egyet a feltüntetett adatokkal, akkor május 20-ig

  • Ügyfélkapus regisztráció birtokában az erre a célra kialakított online felületen javíthatja, kiegészítheti a tervezetet, vagy
  • ügyfélkapus hozzáférés hiányában az adóhatóság közreműködése nélkül elkészített bevallást nyújthat be.

Amennyiben az adózó az adóbevallási tervezet adatait május 20. napjáig nem javítja, nem egészíti ki, illetve nem küld be önállóan bevallást, akkor az adóbevallási tervezet véglegesnek minősül és az lesz a magánszemély adóbevallása 2017-re.

 

Ne felejtsen el rendelkezni az szja 1%-ról, mert ha nem foglalkozik a bevallásával 2018.05.20-ig, akkor a NAV automatikusan elfogadottnak tekinti a bevallást és az 1%-t már nem ajánlhatja fel senkinek.

Ha elakadt személyi jövedelemadó bevallásának elkészítésében, keressen fel az elérhetőségeinken és segítünk elkészíteni a bevallását.

Written by

könyvelés, bérszámfejtés, online szja bevallás